top of page
  • Obrázek autoraAnna Pelikánová

Osvobozená plnění a nárok na odpočet DPH

Aktualizováno: 31. 7. 2023

Téma DPH a osvobozených plnění může být složité. Je třeba znát zákonem dané situace: tedy kdy máte nárok na odpočet daně a případně v jaké míře. No a nebo naopak kdy tento nárok nemáte. V praxi se totiž setkáte s řadou situací a budete muset rozlišovat, u kterých nákupů uplatníte daň a u kterých ne. A v tom, aby se čert vyznal. Od toho jsme tu ale my a na všechny tyto dotazy vám odpovíme.


Ne ze všech tržeb musí plátce odvádět DPH. Naproti tomu si taky ale nemůže ze všech přijatých plnění DPH nárokovat. Nárok na odpočet má plátce pouze v zákonem definovaných případech – někdy vůbec, někdy v plné výši a někdy ve zkrácené výši.


Jedním z příkladů, kdy nemá plátce nárok na odpočet daně, je situace, kdy poskytuje pouze osvobozená plnění bez nároku na odpočet.


Příklady osvobozených plnění bez nároku na odpočet:


a) základní poštovní služby a dodání poštovních známek (§52 ZDPH),

b) rozhlasové a televizní vysílání (§53 ZDPH),

c) finanční činnosti (§54 ZDPH),

d) penzijní činnosti (§54a ZDPH),

e) pojišťovací činnosti (§55 ZDPH),

f) dodání vybraných nemovitých věcí (§56 ZDPH),

g) nájem vybraných nemovitých věcí (§56a ZDPH),

h) výchova a vzdělávání (§57 ZDPH),

i) zdravotní služby a dodání zdravotního zboží (§58 ZDPH),

j) sociální pomoc (§59 ZDPH),

k) provozování loterií a jiných podobných her (§60 ZDPH),

l) ostatní plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně (§61 ZDPH),

m) dodání zboží, které bylo použito pro plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, a zboží, u něhož nemá plátce nárok na odpočet daně (§62 ZDPH).


V praxi plátci můžou poskytovat jak plnění s nárokem na odpočet, tak i plnění osvobozená bez nároku na odpočet. Pak to znamená, že plátce daně bude muset rozlišovat, u kterých nákupů uplatní daň a u kterých ne.


Nicméně pokud plátce bude nakupovat např. i služby, které souvisejí jak se zdanitelným plněním, tak s osvobozeným plněním bez nároku na odpočet, tak v tomto případě využívá tzv. koeficient. V průběhu roku tzv. zálohový koeficient stanovený podle předchozího kalendářního roku a na konci roku pak stanoví „skutečný“ koeficient za celý předchozí kalendářní rok a podle tohoto koeficientu upraví nárok na odpočet za celý předchozí kalendářní rok. Tento „nový“ koeficient pak používá zase celý následující rok jako tzv. zálohový koeficient.


Poslouchejte naše podcasty, přihlaste se k odběru našich novinek a podívejte se, jaké služby nabízíme v rámci daňového poradenství.


O autorce:


Ing. Anna Pelikánová

Senior účetní Connect Economic Group s.r.o.


Anna je uznávanou odbornicí na mnohá témata vedení účetnictví v ČR. Je za ní více než 20letá praxe z finančního vedení nadnárodních korporací i výrobních firem. Jako autorka odborných publikací a lektorka seminářů na téma Účetnictví a daně pro nestátní neziskové organizace vzdělává další profesionály v oblasti účetnictví a daní v rámci celé ČR. Zodpovídá za profesionální služby, které klientům poskytujeme, a odborně vzdělává celý tým.


07. 02. 2023

bottom of page