top of page
Obrázek autoraAnna Pelikánová

Tuzemské stravné pro rok 2019

Aktualizováno: 20. 10.

Jezdíte sami na pracovní cesty a nebo máte třeba obchodní tým, který má nárok na cestovní náhrady? Tak to Vás určitě zajímá, jak to teď bude v roce 2019!


Vyhláška, jíž se stanoví tuzemské cestovní náhrady, vyšla pod číslem 333. Sazby stravného pro tuzemské pracovní cesty se uvádí v § 163 odst. 1 a v § 176 odst. 1 zákoníku práce. Paragraf 163 totiž platí pro zaměstnance v podnikatelské sféře a paragraf 176 pro zaměstnance ve státní správě.


Následující tabulka ukazuje výši stravného, které zaměstnavatel poskytne zaměstnanci za každý pracovní den cesty v závislosti na její délce.




Jestliže bylo zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto bezplatné jídlo, přísluší mu stravné snížené za každé bezplatné jídlo o hodnotu:


  • 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,

  • 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,

  • 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.


Ministerstvo práce a sociálních věcí zvyšuje sazbu základní náhrady za 1 km jízdy podle § 157 odst. 4 zákoníku práce


  • u jednostopých vozidel a tříkolek nejméně 1,10 Kč,

  • u osobních silničních motorových vozidel nejméně 4,10 Kč.


Výše průměrné ceny za 1 litr pohonné hmoty podle § 158 odst. 3 věty třetí zákoníku práce bude pro rok 2019 činit:


  • 33,10 Kč u benzinu automobilového 95 oktanů,

  • 37,10 Kč u benzinu automobilového 98 oktanů,

  • 33,60 Kč u motorové nafty.


O autorce:

Ing. Anna Pelikánová

Hlavní účetní Connect Economic Group s.r.o.

Anna je uznávanou odbornicí na mnohá témata vedení účetnictví v ČR. Je za ní více než 20letá praxe z finančního vedení nadnárodních korporací i výrobních firem. Jako autorka odborných publikací a lektorka seminářů na téma Účetnictví a daně pro nestátní neziskové organizace vzdělává další profesionály v oblasti účetnictví a daní v rámci celé ČR. Zodpovídá za profesionální služby, které klientům poskytujeme, a odborně vzdělává celý tým.


02. 01. 2019

Comments


bottom of page