top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Mohou být neziskovky plátci DPH?

Aktualizováno: 31. 7. 2023

Dnešní epizodu jsme společně s Ing. Annou Pelikánovou, přední odbornicí v ČR na nestátní neziskové organizace, věnovali otázce, zda mohou být neziskovky plátci DPH? Znáte odpověď? Pojďme si ji poslechnout.



Orientujete se v DPH nestátních neziskovek? Jak ovlivňuje hlavní a vedlejší činnost neziskovky to, zda se musí stát plátcem DPH? Jaká jsou specifika DPH v neziskovém sektoru? Kdy neziskovka řeší identifikovanou osobou? Jak pracovat s osvobozením plnění bez nároků na odpočet daně? Nejste si jistí, jak pracovat s krátícím a poměrným koeficientem? Odpovědi si poslechněte přímo od Ing. Anny Pelikánové - přední odbornicí v ČR na neziskové organizace.


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek.


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


1. Je pravdou, že pokud neziskovka má jenom hlavní činnost, tak se ji DPH netýká? Že DPH se vztahuje jenom na vedlejší činnost?

2. Jaké jsou specifika DPH v nezisku? Co identifikovaná osoba?

3. Často se potkáváme s termínem „Osvobozená plnění bez nároku na odpočet“? Co to znamená a jak se to týká neziskovek?

4. Jak fungují Koeficienty- poměrný a krátící?


04. 01. 2023

bottom of page