top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

EET - odložení 3. a 4. vlny

Aktualizováno: 31. 7. 2023

Dovolte, abychom vás k začátku nového roku potěšili zprávou týkající se problematiky, která se dotýká většiny z vás, a bouří hladinu nejen podnikatelského prostředí už pěknou řádku dní. Tím tématem je elektronická evidence tržeb (EET).



Do plánovaného náběhu 3. a 4. vlny EET Ústavní soud poměrně významně zasáhl svým nálezem z 12. prosince 2017.


Soud na jednu stranu potvrdil, že zákon o evidenci tržeb není protiústavní, nicméně na druhou stranu také řekl, že by měl doznat značných změn.


EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Celý proces zavádění EET měl být završen v roce 2018.


Od 1.3.2018 měla EET ve své 3. vlně dopadnout na stánkový prodej občerstvení bez stolů a židlí, na prodej na farmářských trzích, služby účetních, advokátů, lékařů a veterinářů ale i podnikatelů v oblasti administrativy, financí, vzdělávání, zemědělství, stavebnictví, dopravy nebo servisu motorových vozidel.


Od 1.6.2018 se měla EET ve své 4. vlně dotýkat vybraných řemeslníků, jako jsou výrobci obuvi, brašnáři, výrobci kožešin, textilií, zpracovatelé dřeva a slaměných výrobků, producenti papírových potřeb, výrobci detergentů, parfémů a toaletních přípravků, stavebních materiálů apod.


Ústavní soud náběh třetí a čtvrté fáze EET sice nezrušil, ale k jejich zahájení bude moci dojít teprve, až se zákon novelizuje dle vůle Ústavního soudu. Třetí a čtvrtá fáze tedy byla, jednoduše řečeno, odsunuta na neurčito. Ti, u nichž byla EET již zavedena v rámci fází předcházejících, budou tržby evidovat i nadále.


A jsou tu ještě další dvě novinky, které by neměly ujít vaší pozornosti:


Od 1.3.2018 nebude na účtenkách povinnost uvádět DIČ, obsahující rodná čísla podnikatelů (týká se fyzických osob, osob samostatně výdělečně činných) - což by dle Ústavního soudu kolidovalo s ochranou osobních údajů. Poplatníci, pro které však uvádění DIČ na účtence nepředstavuje problém anebo ti, kteří ho musí uvádět z titulu plátcovství DPH, nemusí nijak zasahovat do stávajícího nastavení svých systémů. Neuvádění DIČ je v tomto případě dobrovolné.


Od 1.3.2018 nadále nebudou muset být evidovány platby kartou u internetových obchodů. Ústavní soud totiž vyjádřil názor, že na rozdíl od plateb hotovostních jsou bezhotovostní toky peněz dohledatelné i jinak, a není tedy důvod tyto informace vyžadovat po podnikatelích. Opět však platí, že IT systémy není povinností měnit a i nadále LZE evidovat i tyto platby.


O autorce:

Ing. Šárka Pelikánová

Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.

Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG, a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


22. 01. 2018

bottom of page