top of page
  • Obrázek autoraFilip Krejčí

Aktuální příspěvky od státu

Aktualizováno: 31. 7. 2023

Nezapomínejte, že máte možnost požádat o pomoc stát i v současné chvíli, kdy se vše razantně zdražuje. V takovém případě doporučujeme webové stránky Deštník proti drahotě.

V současné chvíli můžete žádat od státu tyto příspěvky: příspěvek na bydlení, jednorázový příspěvek 5 000 Kč na dítě, přídavek na dítě, příspěvek na živobytí, porodné, mimořádná okamžitá pomoc atd.


Třemi nejvíce využívanými podporami jsou přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a příspěvek na dítě ve výši 5 000 Kč.


Přídavek na dítě je pro rodiny, ve které mají rodiče nezaopatřené dítě a nízký příjem. Tyto rodiny mají možnost při splnění dvou podmínek získat přídavek na dítě. Přídavek je poskytován ve třech výších podle věku nezaopatřeného dítěte a ve dvou výměrách, které závisí na typech příjmů doložených domácností. Rozhodným obdobím, kterým se zjišťuje, zda má domácnost nárok na dávky, je vždy předchozí čtvrtletí.


Příspěvek na bydlení je určený těm, kterým nestačí 30 % (35 % v Praze) z jejich měsíčního příjmu na pokrytí nákladů, které souvisejí s bydlením. O proplacení těchto nákladů nad tuto procentní hranici mohou požádat občané státu. Žadatelé mohou bydlet v nájemním bytě, nebo vlastním či družstevním bytě.


Příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč (také známý jako „pastelkovné“) má možnost žádat a čerpat vždy jeden z rodičů. Podmínkou příspěvku je věk dítěte, které k 01. 08. 2022 nedosáhlo věku 18 let. O příspěvek mohou rovněž žádat rodiče dětí, které se narodí od srpna 2022 do 31.12. 2022. Další podmínkou pro čerpání kromě věku dítěte je celkový hrubý příjem rodiny. Ten se posuzuje z pohledu kalendářního roku 2021 a musí být pod hranicí 1 000 000 Kč.


Ing. Filip Krejčí


Filip má více než 10letou praxi z vedení finančního a mzdového účetnictví obchodních korporací. Má zkušenosti s finančním řízením firem a vedením účetních týmů. Své znalosti a dlouholeté zkušenosti předává jako uznávaný lektor prostřednictvím odborných kurzů a seminářů dalším profesionálům v oblastech účetnictví, daní a mezd. Vedení účetnictví v jeho podání je profesionální a pochopitelné pro všechny.


Mzdy, personalistika a povinné odvody se pořád mění. Náš mzdový tým neustále sleduje aktuální vývoj legislativy a je připraven Vám poradit s každou Vaší otázkou, případně Vám rádi zpracujeme Vaše mzdy. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci mzdového účetnictví našim klientům poskytujeme.


18. 11. 2022

bottom of page