top of page
  • Obrázek autoraŠárka Pelikánová

Podcast SníDANĚ s Šárkou: Musí neziskovka dělat uzávěrku? Jaká jsou specifika?

Aktualizováno: 31. 7. 2023

Dnešní epizodu jsme společně s Ing. Annou Pelikánovou, přední odbornicí v ČR na nestátní neziskové organizace, věnovali ročním uzávěrkám. Jaká jsou jejich specifika?



Konec roku se v každé firmě pojí s roční uzávěrkou. Jaký je vlastně rozdíl mezi uzávěrkou a závěrkou? Jak je na tom nestátní neziskovka? Co rozdíly v ziskovém a neziskovém sektoru? Jsou nějaké? Daňové přiznání - týkají se neziskovek také? Veřejné rejstříky - musíme se tam také zapisovat? Na co vše nesmíme zapomínat? Vše si jednoduše vysvětlíme.


Podcast si můžete poslechnout zde:







Poslouchejte naše podcasty a přihlaste se k odběru našich novinek .


O autorce:


Ing. Šárka Pelikánová


Jednatelka a daňová specialistka Connect Economic Group s.r.o.


Šárka podporuje zvýšení finanční gramotnosti podnikatelů v ČR publikováním odborných článků nejen v médiích a v televizi. Vede naše oblíbené semináře Základy účetnictví a daní pro podnikatele. Ve 22 letech založila CEG a od té doby se věnuje jeho rozvoji. Má za sebou také pracovní zkušenosti z Japonska, kde působila jako analytik v investičním fondu a zároveň tam studovala v rámci MBA programu.


Vést účetnictví, je pro firmy a řadu podnikatelů zákonná povinnost. Pro náš tým odborníků je to ovšem každodenní práce a zároveň koníček. Jsme připraveni pomoci i Vám, ať už jste OSVČ nebo máte svou společnost a zaměstnance. Podívejte se na další informace a služby, které v rámci vedení účetnictví našim klientům poskytujeme.


Jaké otázky zazněly?


1. Je nějaké rozdíl mezi uzávěrkou a závěrkou?


2. Jaký je vlastně rozdíl mezi uzávěrkou v ziskovém sektoru a v neziskovém sektoru?


3. Mají i neziskovky povinnost dokumenty do Sbírky listin veřejných rejstříků? Které konkrétně?


4. Co když neziskovka účetní závěrku nezveřejní? Co ji hrozí?


5. Musí i neziskovky podstupovat povinný audit?


14. 12. 2022


bottom of page