top of page
  • Obrázek autoraAnna Pelikánová

EET zvýšení limitu pro neziskové organizace

Aktualizováno: 31. 7. 2023


Pro neziskové organizace byla aktualizována metodika EET. Týká se změna i Vás? Čtěte dál ve článku.

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku března 2017 pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Od startu EET do dneška eviduje tržby zhruba 147 tisíc podnikatelů.

Finanční správa aktualizovala metodiku evidence tržeb pro neziskové organizace. Subjekty, které zisky ze své vedlejší podnikatelské činnosti využívají pro podporu své hlavní neziskové činnosti, získaly z EET výjimku. Týká se to všech těch, jejichž tržby nepřesáhnou 300 tisíc korun ročně anebo 5 procent jejich celkových příjmů.


Ministerstvo financí zvýšilo hranici tržeb, do které nemusí spolky a neziskové organizace evidovat tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti na 300 tisíc korun ročně. Dosud to bylo 175 tisíc korun.


Do limitu jsou přitom zahrnuty výhradně tržby z podnikatelské činnosti uhrazené v hotovosti, platební kartou, šekem, směnkou nebo jinými obdobnými způsoby. Tržby hrazené převodem z účtu na účet se do limitu nepočítají.


Pokud neziskový subjekt uspořádá akci, například výroční ples, hody, oslavy státních svátků, výročí založení, ze které inkasuje příjmy (vstupné, prodej zboží a služeb) a tato akce souvisí s posláním neziskového subjektu a není vykonávána soustavně, pak případný zisk z dané akce není tržbou z podnikání a není povinnost ho evidovat.


O autorce:

Ing. Anna Pelikánová

Hlavní účetní Connect Economic Group s.r.o.

Anna je uznávanou odbornicí na mnohá témata vedení účetnictví v ČR. Je za ní více než 20letá praxe z finančního vedení nadnárodních korporací i výrobních firem. Jako autorka odborných publikací a lektorka seminářů na téma Účetnictví a daně pro nestátní neziskové organizace vzdělává další profesionály v oblasti účetnictví a daní v rámci celé ČR. Zodpovídá za profesionální služby, které klientům poskytujeme, a odborně vzdělává celý tým.


22. 05. 2017



bottom of page