top of page
  • Obrázek autoraKvěta Tůmová

Vláda schválila prodloužení Antiviru A do konce roku 2020

Aktualizováno: 31. 7. 2023

Všichni zaměstnavatelé spozorněte - program Antivirus A pokračuje. Od října však platí nové podmínky pro jeho čerpání. Kdo má možnost žádat o náhradu mezd za své zaměstnance, a na jakou částku má nárok se stručně a srozumitelně dozvíte v našem článku.



Režim A programu Antivirus byl vládou prodloužen do konce letošního roku. Původně měl být ukončen ke konci října, avšak vláda schválila jeho prodloužení.


Režim A se týká firem, které byly nuceny uzavřít své provozy na základě rozhodnutí vlády. Dosud stát vyplácel zaměstnavatelům příspěvek ve výši 80% vyplacených náhrad mezd včetně odvodů, maximálně však do výše 39 tisíc Kč na jednoho zaměstnance.


Nyní, s platností od 1. října, je příspěvek státu zaměstnavatelům navýšen na celých 100% a maximální výše příspěvku bude poskytována do výše 50.000 Kč na jednoho zaměstnance.


V rámci režimu A je zahrnuto také omezení provozu z důvodu karantény zaměstnance, avšak zde se nic nemění. Příspěvek státu zůstává stále stejný, a to 80% z vyplacených náhrad mezd s maximální výší příspěvku do 39.000 Kč na jednoho zaměstnance.

O případných úpravách režimu B a C programu Antivirus se bude ještě rozhodovat. V tuto chvíli platí, že režim B je schválen do konce října a režim C (odpuštění odvodů na povinné sociální pojištění pro zaměstnavatele) byl schválen do konce srpna.

Rádi bychom vás upozornili, že je možné, že od 1.11.2020 budou opět jiné platné podmínky ohledně programu Antivir. V současné době se jedná o případných změnách. Určitě nás sledujte, budeme vás včas o všem informovat.


O autorce:

Ing. Květa Tůmová

Vedoucí mzdového oddělení Connect Economic Group

Květa se svým týmem zpracovává mzdy pro tisícovky zaměstnanců. Dokáže podnikatelům poradit také v oblasti získání dotací na zaměstnance. V našem týmu je specialistkou na zpracování mezd pro osoby se zdravotním postižením. Přednáší a vede naše semináře a Kurzy mzdového účetnictví.


20. 10. 2020


bottom of page