top of page
  • Obrázek autoraJiřina Maxová

Ošetřovné nově i pro zaměstnance na DPP a DPČ

Aktualizováno: 31. 7. 2023

Ti, kteří pracovali pouze na tzv. dohody, neměli nárok na získání ošetřovného, ačkoliv i oni museli zůstat se svými dětmi doma. To by se nově mělo změnit. Zároveň se by se měla upravit výše ošetřovného tak, aby ošetřující získali více peněz.


Poslanci podpořili návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové na zvýšení ošetřovného na 80 % denního vyměřovacího základu. V současné době se ošetřovné pohybuje na úrovni 60 %. Jeho výše se změní automaticky a bude platit zpětně od 1. dubna do 30. června.


Nárok na ošetřovné budou mít i ti, kteří nebudou moct umístit dítě do školy, přestože bude částečně obnovená výuka. Nově se bude týkat ošetřovné i takzvaných „dohodářů“. Změny ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky.


Standartně zaměstnanci, kteří pracují na Dohody o provedení práce (DPP) nebo Dohody o pracovní činnosti (DPČ) nemají nárok na ošetřovné, i když jejich mzda dosahuje odvodů zdravotního a sociálního pojištění. Pokud změny schválí Senát a podepíše prezident republiky, dostanou ošetřovné zaměstnanci na DPP s odvody a DPČ s odvody i za březen. To vše za podmínky, že v únoru za ně bylo odvedeno sociální pojištění.


O ošetřovné lze ale žádat až po kompletním schválení. Formuláře budou následně k dispozici na webu České správy sociálního zabezpečení.


O autorce:

Bc. Jiřina Maxová

Mzdová specialistka Connect Economic Group

S celým týmem zpracovává mzdy pro více než tisícovky zaměstnanců. Dokáže rychle a odborně poradit v nejrůznějších oblastech zaměstnávání lidí, včetně personalistiky. V našem týmu je odbornicí na zpracování mezd pro cizince. Mzdové účetnictví pod jejíma rukama dostává řád a stabilitu.


27. 04. 2020

bottom of page